S4 Premium Security Guards

Χρειάζεστε άμεση εξυπηρέτηση;  Καλέστε μας στο +30 2310 500 230

Συμβουλές και Οδηγίες

Υγεία και ασφάλεια στοv χώρο εργασίας – 3 λόγοι που δεν πρέπει να παραμελείται η εκπαίδευση των εργαζομένων

Η παραμέληση εκπαίδευσης σε θέματα υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει άμεσα τα κέρδη της επιχείρησης σας. Παρακάτω ακολουθούν οι τρεις κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να παραμελούν την σωστή εκπαίδευση των υπαλλήλων τους.

Δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες μικρών άλλα και μεγάλων επιχειρήσεων, δεν δίνουν έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο εργασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάποιο εργατικό ατύχημα στις δικές στους εγκαταστάσεις. Ένα όμως εργατικό ατύχημα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και να γκρεμίσει όσα χτίστηκαν με κόπο όλα αυτά τα χρόνια.

Η εκπαίδευση στην υγεία και την ασφάλεια, όχι μόνο προστατεύει τις επιχειρήσεις από τυχόν ατυχήματα άλλα και διατηρεί την κερδοφορία τους. Εξασφαλίζει ότι όλα θα λειτουργούν ομαλά, βελτιώνοντας την απόδοση και ως συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τη σημασία της ασφάλειας στους χώρους εργασίας και τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να την αγνοούν.

Η Οργάνωση σχετικά με την ασφάλεια

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ασφαλείς οπουδήποτε και να βρίσκονται, είτε είναι στο σπίτι τους, είτε στον χώρο εργασίας τους, είτε ακόμα και έξω στον δρόμο. Όταν πρόκειται όμως για επιχειρήσεις, η διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα ώστε όλα να λειτουργούν σωστά.

Όπως ο εργοδότης παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση στους νέους υπαλλήλους πριν ξεκινήσουν να εργάζονται σε ένα πόστο, αντίστοιχα έχει την υποχρέωση να τους προστατεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τυχόν εργατικά ατυχήματα και τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να τους παρέχει εκπαίδευση στα θέματα υγείας και ασφάλειας όπως ορίζεται από το Υπ. Εργασίας.

Τα οφέλη της υιοθέτησης καλών πρακτικών στην υγεία & ασφάλεια

Τα οφέλη της επένδυσης πόρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μπορούν να θεωρηθούν εμπόδιο. Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία μπορεί να προσφέρει υποστήριξη, όπως πρακτικά εργαλεία, πληροφορίες και συμβουλές ώστε να ωφεληθεί οικονομικά η επιχείρηση. Υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια που επενδύονται για  την  διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο εργασίας έχουν απόδοση πάνω από 200%. (Πηγή)

Παρακάτω παραθέτουμε τα κυριότερα οφέλη:

  • Μειώνει την επιβάρυνση των εθνικών υπηρεσιών υγείας
  • Αυξάνει την παραγωγικότητα και το κίνητρο των εργαζομένων
  • Διασφαλίζει το μέλλον του εργατικού δυναμικού της εταιρείας
  • Συμβάλλει στη διαχείριση του κόστους ασφάλισης
  • Μειώνει το κόστος που σχετίζεται με ατυχήματα και ασθένειες
  • Μειώνει τον αριθμό των απουσιών λόγω ασθενείας
  • Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Εκπαίδευση σε θέματα υγείας και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο

Όταν γίνεται ολοκληρωμένη και συνεχή εκπαίδευση σε θέματα υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι νιώθουν καλύτερα και αποδίδουν περισσότερο. Αυτό τους κάνει πιο παραγωγικούς, γιατί διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις για την πιο ασφαλή και αποτελεσματική εκτέλεση των εργασιών. Μαθαίνοντας τον σωστό τρόπο χρήσης του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν μειώνονται οι πιθανότητες για τυχόν εργατικά ατυχήματα. Έτσι, προστατεύουν τους εαυτούς τους αλλά και τους συναδέλφους τους.

Ακολουθούν 3 λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοούν την κατάρτιση σε θέματα υγείας και ασφάλειας:

1. Για να αποφύγετε τη μείωση της παραγωγικότητας

Επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων με την παραγωγικότητα της επιχείρησης. Αν οι εργαζόμενοι ανησυχούν για την ασφάλεια τους, δεν είναι δυνατόν να μπορούν να επικεντρωθούν απόλυτα στην εργασία τους και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικότητας τους. Αν όμως, αισθάνονται καλά στον χώρο εργασίας τους είναι πιθανότερο να είναι επικεντρωμένοι σε αυτό που τους έχει ανατεθεί.

Όταν οι εργαζόμενοι είναι χαρούμενοι και αισθάνονται άνετα, υπάρχει σημαντική αλλαγή στο ηθικό και τη στάση τους. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη απόδοση, αφοσίωση και ταυτόχρονα μειώνει τη σωματική και ψυχική φθορά τους.

2. Για να αποφύγετε οικονομικές απώλειες

Εστιάζοντας στην εκπαίδευση για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, οι επιχειρήσεις έχουν και οικονομικά οφέλη. Οι κακές συνθήκες ασφάλειας και υγείας αναγκάζουν τους εργαζόμενους να παίρνουν συχνές αναρρωτικές άδειες, λόγω ατυχημάτων και ασθενειών. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα η επιχείρηση,να πληρώνει τους υπαλλήλους ακόμη και όταν δεν εργάζονται.

Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες όταν συμβαίνει ένα εργατικό ατύχημα. Η αποζημίωση, τα νομικά έξοδα, τα πρόστιμα και οι κυρώσεις είναι μερικά από τα έξοδα που είναι πιθανό να επωμιστεί η εταιρεία. Όλα αυτά, μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση.

3.Για να μην αλλοιωθεί η εταιρική φήμη

Η δημιουργία μιας ισχυρής εταιρικής φήμης είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Στις μέρες μας οι πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν θα συνεργαστούν με εταιρείες που έχουν ανεπαρκή πρότυπα υγείας και ασφάλειας.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα.
Στο Λεσότο, μια μικρή χώρα της Νότιας Αφρικής, βγήκε στην δημοσιότητα μία είδηση που ανέφερε ότι οι γυναίκες εργαζόμενες σε μια μονάδα παραγωγής τζιν στη χώρα έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Η Levi’s είναι μια πολυεθνική εταιρεία που προμηθεύεται τζιν από εργοστάσια της χώρας και μετά από αυτή την είδηση, βρίσκεται σε διαδικασία καταγγελίας της σύμβασής της με τα συγκεκριμένα εργοστάσια.

Όπως καταλαβαίνετε, η αποτυχία της εφαρμογής της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο εργασίας δεν είναι μόνο επιζήμια για τους εργαζόμενους, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά επιζήμια για την επιχείρηση συνολικά. Οι πολυεθνικές εταιρείες αναζητούν συνεργάτες που διατηρούν άριστα πρότυπα υγείας και ασφάλειας. Επιπλέον, οι καταναλωτές δεν θέλουν να επιλέγουν προϊόντα από εταιρείες που συνδέονται με κακή εταιρική φήμη.

Ένα και μόνο ατύχημα ή δυστύχημα στον χώρο εργασίας μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την επιχείρηση. Τα εργατικά ατυχήματα μπορούν να βλάψουν τη φήμη των εταιρειών στη στιγμή και ιδιαίτερα στην εποχή μας, που μία κακή είδηση αναπαράγεται πολύ γρήγορα και είναι αδύνατο να ελεγχθεί.

Επένδυση στην εξέλιξη

Όταν επενδύετε στην εκπαίδευση για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, επενδύετε στην συνολική εξέλιξη της επιχείρησης. Ένα αυστηρό πρότυπο ασφάλειας και υγείας θα κάνει τους εργαζομένους να νιώθουν ασφαλείς, γεγονός που με τη σειρά του θα συμβάλλει στην επιτυχία της επιχείρησής σας.

Κατηγορίες Blog

Πρόσφατα άρθρα

Χρειάζεστε μήπως την βοήθεια των ειδικών;

Επικοινωνήστε μαζί μας εύκολα και γρήγορα με όποιο τρόπο προτιμάτε.
Ένα εξειδικευμένο μέλος της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσει άμεσα.