Τι σχέση έχει η ψυχική υγεία των εργαζομένων με την παραγωγικότητα και τους στόχους της επιχείρησής σας; Γιατί οι υπεύθυνοι ασφάλειας και οι εργοδότες πρέπει να νοιάζονται για την ψυχική υγεία του εργατικού δυναμικού τους; Σε αυτό το άρθρο απαντάμε αυτές τις ερωτήσεις και άλλα σχετικά ερωτήματα.
Τι είναι η ψυχική υγεία των εργαζομένων;
Η ψυχική υγεία αναφέρεται στην ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία ενός ατόμου. Με απλά λόγια, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η ψυχική υγεία δηλώνει την κατάσταση ευεξίας που βοηθά κάθε άτομο να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Είναι αυτό που βοηθά ένα άτομο να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό άγχος της ζωής και μπορεί να το βοηθήσει να εργαστεί παραγωγικά, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη συνολική κοινότητα.
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι δύο σημαντικότερες ψυχικές διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να εργάζεται. Πρόσφατες μελέτες του Π.Ο.Υ. αποκαλύπτουν ότι παγκοσμίως περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη. Ο Π.Ο.Υ. εκτιμά ότι περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χάνονται από την παγκόσμια οικονομία ως αποτέλεσμα της χαμένης παραγωγικότητας λόγω της κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας.
Ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον δεν προκαλεί μόνο απώλεια παραγωγικότητας, αλλά αυξάνει επίσης τη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και τη βία στο χώρο εργασίας. Οι χώροι εργασίας που προσφέρουν υποστήριξη για την ψυχική υγεία είναι πιθανό να δουν μείωση των υπαλλήλων που απουσιάζουν από την εργασία τους, βελτίωση της παραγωγικότητας και ως επακόλουθο αύξηση των κερδών τους.
Οι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι νιώθουν πιεσμένοι ψυχολογικά στον χώρο εργασίας τους;
Ως ενήλικες, περνάμε σχεδόν το 50% (ή και περισσότερο) των ωρών που είμαστε ξύπνιοι στο χώρο εργασίας μας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει σημαντικά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.
Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι, για τους οποίους οι εργαζόμενοι αισθάνονται άγχος και ψυχολογική πίεση στον εργασιακό χώρο:
- Ανεπαρκείς πολιτική ασφάλειας και υγείας
- Κακή επικοινωνία και έλλειψη ηγεσίας
- Οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων
- Περιορισμένος έλεγχος του χώρου εργασίας
- Μεγάλο ή άκαμπτο ωράριο εργασίας
- Δεν υπάρχουν καθορισμένοι ρόλοι, στόχοι και καθήκοντα
- Υπερβολικός ή ανεπαρκής φόρτος εργασίας
- Μονότονα ή/και επαναλαμβανόμενα καθήκοντα
- Ευμένεια και μεροληψία στην εργασία
- Έλλειψη αναγνώρισης ή σεβασμού στην εργασία
- Εκφοβισμός στο χώρο εργασίας (ψυχολογικός, σωματικός και κοινωνικός)
- Παρενόχληση
- Ανισορροπία στις εργασιακές και οικιακές απαιτήσεις
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της αγνόησης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων στην εργασία;
Ένας χώρος εργασίας που δεν παρέχει υποστήριξη στην ψυχική υγεία των εργαζομένων εμπεριέχει την απώλεια παραγωγικότητας. Ακολουθούν οι άλλες αρνητικές συνέπειες της αγνόησης της ευημερίας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας.
Χαμηλό επίπεδο ευτυχίας
Όταν η ψυχική υγεία των εργαζομένων αγνοείται στον εργασιακό χώρο, αυτό προκαλεί τόσο συναισθηματικές επιπτώσεις (άγχος, αγωνία, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη και επαγγελματική εξουθένωση) όσο και σωματικές επιπτώσεις (έλκος, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές ύπνου, πόνους στο σώμα, καρδιακά προβλήματα και άλλα).
Όλες αυτές οι επιπτώσεις όχι μόνο μειώνουν το επίπεδο ευτυχίας των εργαζομένων, αλλά προκαλούν επίσης αύξηση των υπαλλήλων που απουσιάζουν από την εργασία τους, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει σημαντικά τη ροή εργασίας.
Χαμηλή απόδοση
Όταν η ψυχική υγεία των εργαζομένων διαταράσσεται στην εργασία, αυτό προκαλεί αύξηση των λαθών στον χώρο εργασίας, των ατυχημάτων ασφαλείας (τα οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα), της κακής τήρησης του χρόνου, της κακής λήψης αποφάσεων και της γενικής υποβάθμισης της ποιότητας της εργασίας. Όλα αυτά προκαλούν συνολική μείωση της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.
Χαμηλή εργασιακή κουλτούρα
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην εργασία προκαλούν προστριβές μεταξύ των εργαζομένων, βλάπτουν τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας με τη διοίκηση, οδηγώντας σε προβλήματα.
Επιπλέον, προκαλεί μείωση της αφοσίωσης των εργαζομένων στην εργασία, υψηλά επίπεδα αποχώρησης. Όλα αυτά βλάπτουν αρνητικά την εταιρική κουλτούρα και την ατμόσφαιρα στον εργασιακό χώρο.
Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων
Δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι – το μυαλό μας καθοδηγεί το σώμα μας. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι δεν έχουν διαγνωστεί με ψυχικά προβλήματα, ένα διαταραγμένο μυαλό επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να λαμβάνει αποφάσεις και να αναγνωρίζει πιθανούς κινδύνους.
Για να εργάζονται με ασφάλεια στο χώρο εργασίας, οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν τι κάνουν. Όταν οι εργαζόμενοι είναι αφηρημένοι, είναι πιθανό να λαμβάνουν κακές αποφάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα.
Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους οι υπεύθυνοι ασφάλειας μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας;
Υπάρχουν διάφορα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι υπεύθυνοι ασφάλειας για να ενισχύσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας.
Αλλαγές στις οργανωτικές πολιτικές
- Εφαρμογή πολιτικών ασφάλειας και υγείας που βοηθούν στον εντοπισμό εργαζομένων με υψηλά επίπεδα στρες και καταχρήσεις.
- Αναπτύξτε και θέσετε σε ισχύ μια αυστηρή πολιτική στο χώρο εργασίας κατά όλων των μορφών παρενόχλησης – σεξουαλικής, φυλετικής και άλλων.
- Καθιέρωση προγραμμάτων κατάρτισης κατά τη διάρκεια της εργασίας για τους εργαζόμενους, ώστε να τους βοηθήσετε να παραμείνουν αφοσιωμένοι και να έχουν κίνητρα.
- Εμπλέξτε τους εργαζόμενους σε σημαντικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων της επιχείρησης, ώστε να έχουν κίνητρο για την βελτίωση του τομέα της εργασίας τους.
Αλλαγές στην εργασιακή κουλτούρα
- Δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον εργασίας που βοηθά τους εργαζόμενους να δένονται εύκολα, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον.
- Ενθαρρύνετε την καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, παρέχοντάς τους επαρκή χρόνο για να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, εκτός εργασίας.
- Αναγνωρίστε και επιβραβεύστε τη συμβολή των εργαζομένων, ώστε να γνωρίζουν ότι συμβάλλουν θετικά στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας.
- Παρέχετε στους εργαζόμενους συμβούλους, οι οποίοι μπορούν να διαγνώσουν και να τους βοηθήσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους.
Άμεσες δράσεις προς υλοποίηση
Εκτός από τις παραπάνω αλλαγές, οι υπεύθυνοι ασφάλειας μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας με διάφορους τρόπους. Ακολουθούν μερικά μέτρα που μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα.
- Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους να έχουν υγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση επαρκούς νερού, η βελτίωση της διατροφής τους, κ.α.
- Παρέχετε στους εργαζομένους έναν τρόπο να αποφορτίζονται από το εργασιακό άγχος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα γυμναστήριο στο χώρο εργασίας ή να ένα φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ των εργαζομένων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ανακεφαλαίωση
Ενώ είναι αλήθεια ότι η ψυχική υγεία ενός εργαζομένου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι υποχρεώσεις στο σπίτι, ο χώρος εργασίας παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Η λήψη των σωστών μέτρων για την ψυχική υγεία των εργαζομένων μπορεί να επιφέρει τεράστιες διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα της εταιρείας σας. Φροντίστε για την ψυχική υγεία της ομάδας σας και δείτε την παραγωγικότητα και τα κέρδη σας να ανεβαίνουν.